Светът на мобилните хора

Светът на мобилните хора е рубрика в Jazzfm радио, организирана от Национален Еврогайдънс център и Национален Европас център.

Рубриката е посветена на вдъхновяващи истории за пътувания на различни хора, които ртазказват за своите приключение и впечатления. До момента са реализирани вдъхновяващи интервюта с Надежда Савова , Саиф Рехман  и  Надежда Паунова.

Надежда Савова е обявена от National Geographic за „Пътешественик на годината” за 2012 г разказва за своите преживявания в рубрика „Светът на мобилните хора”

Тя преподава културна антропология в Софийски университет, гр. София, завършила е докторат по Културна антропология в Университета Принстън и разказва за своите преживявания и как творчеството може да променя качеството на живот на хората по целия свят независимо от тяхната култура. Тя е пребродила  76 държави от всички континенти. При пътуванията си е имала възможност да снима различни народи и култури, да пише научни статии и да прави документални филми . Тези пътувания са помогнали да изследва ценностите на хората, най-вече около споделянето на храна и създаването на изкуство, тоест как творчеството , особено в много бедни квартали може да променя качеството на живот на хората, може да ги вдъхновява да променят себе си и средата около тях, без пари, а просто с красота. Изследвала е ролята на различните видове хляб и е установила че месенето на хляб има огромна роля в ритуалите на споделяне и сплотяване. Отчела е, че всъщност единственото нещо което обединява всички хора по света е именно месенето на хляб.

Саиф Рехман е от Пакистан. Искал е да замине за Западна Европа, но получава виза за България и така преди 19 години започва неговото приключение в България. Той е основоположник на крикета у нас, треньор и капитан на националния отбор, тренира деца лишени от родителски грижи , както и хора с увреждания. Също така е една от звездите в сериала „Седем часа разлика“ по БТВ.

Надежда Паунова има магистърска степен по Счетоводство и контрол със следдипломна специализация по Организационна психология., Член на Института на вътрешните одитори в България и сертифициран GCDF и MHF консултант. Тя  притежава значителен опит във финансовото управление, както в частния, така и в неправителствения сектор, а също така и в изпълнението и координацията на инициативи, финансирани от ЕС. Надежда Паунова участва в обучението на GCDF обучители в Македония и Тайван, както работи като  мениджър проекти в Фондация за бизнеса и образованието. Едно от най-важните пътувания, което е предприела е извървяване на един от маршрутите на „Камино де Сантяго“. В рубираката „Светът на мобилните хора“, тя разказва за пътуването като възможност за личностно и кариерно развитие.

 

Пълните записи на интервютата можете да намерите тук.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s