2013 година – Европейска година на гражданите!

2013 година – Европейска година на гражданите!

citizenship

Ефективното гражданско участие спомага за поставянето на стабилни основи на европейска интеграция.  Европейците не са просто потребители или участници в икономическия и обществен живот. Те са също и  граждани на Европейския съюз и като такива имат конкретни политически права. Според Договора от Маастрихт всеки гражданин на Съюза, независимо от националността си има право да избира и да бъде избиран на местните избори в страната, в която пребивава постоянно, и на изборите за Европейски парламент.

Това приближава ЕС до неговите граждани. Гражданството на Европейския съюз вече е записано в Договора, който гласи, че „Всяко лице, което е гражданин на държава-членка, е и гражданин на Съюза. Гражданството на Съюза допълва, а не замества националното гражданство“.

Другият начин, по който гражданите могат да участват активно в живота на ЕС е чрез Европейската гражданска инициатива, регламентирана в Лисабонския договор (2009г.), която става реалност на 1 април 2012 г., като дава възможност на гражданите за пръв път да искат приемането на европейско законодателство в конкретни области. Тя позволява на гражданите на ЕС да участват пряко в разработването на политиките на Съюза, като призоват Европейската комисия да направи законодателно предложение. С Гражданската инициатива, ЕС поставя гражданите не просто близо до процеса на вземане на решения, а в самото му сърце. Както изтъква г-н Шулц при представянето пред пресата, „подписите и инициативите могат да променят цялостната политическа посока на ЕС“.

Повече информация за Европейската гражданска инициатива можете да намерите тук: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/?lg=bg

Една от отворените инициативи, за събиране на изявления за подкрепа е “Фратерните 2020 – Мобилност. Прогрес. Европа.”.

Ф2020 има за цел да подобри обменните програми на Европейския Съюз – като Еразъм или Европейската Доброволческа Служба (ЕДС), за да допринесе за изграждането на Обединена Европа, базирана на солидарност между гражданите.

Ф2020 предлага три мерки, с които да повиши мобилността:

1) Европейската Комисия трябва да използва по-последователно вече съществуващи европейски фондове, за да поощри мобилността. Също така, ще трябва да отдели повече средства за обменни програми в бъдеще. В крайна сметка 10 % от бюджета на ЕС ще бъдат използвани за тези програми.

2) Особени усилия следва да се положат за развитие на междукултурните умения на участниците, например чрез предлагане на езикови курсове, курсове за традициите на страната домакин, нейната история, обществото и т.н..

3) Напредъкът в областта на мобилността трябва да бъде по-добре наблюдаван, например чрез проучвания на Евростат и на Евробарометър.

Повече информация за инициативата:  www.F2020.eu

Можете да подкрепите Фратерните 2020 на: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000001/public/index.do

Image

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s