Висше образование в Нова Зеландия

Висше образование с много предимства

Coat_of_arms_of_New_Zealand.svg

Да си го кажем направо – образованието в чужбина не е по джоба на всеки. Обикновено студентите тук взимат заеми между 12 000 и 30 000 долара за четири години обучение, след което трябва да работят в Нова Зеландия поне няколко години, за да ги изплатят. За сметка на това обаче, гаранцията за намиране на доходна работа по специалността след завършването е една от най-високите в света, а когато това се случи, връщането на кредитите става почти неусетно. Кои са останалите добри новини?
В Нова Зеландия висшето образование е фокусирано върху самия индивид, оспорването на традиционните идеи се посреща добре, а отворените дискусии ти помагат да направиш своите собствени открития, вместо да зубриш от прашни книги. Системата от колежи и университети се съобразява с най-новите тенденции във висшето образование, както и с глобалните събития.
Учени и преподаватели от много различни страни избират да специализират и работят в Нова Зеландия, за да се възползват от възможността да видят нещата под нов ъгъл. Заедно с тях пристигат и огромен брой студенти от цял свят.

Международно признание
Квалификациите, придобити в Нова Зеландия се ценят високо в другите държави. Най-добрите световни практики са минимален стандарт за тукашните висши учебни заведения. Всички новозеландски университети са в листата на 500-те най-добри висши учебни заведения в света 2013/14 QS World Top 500 University Rankings. Нова Зеландия е в топ 50 по 18 дисциплини, сред които Счетоводство и финанси, Инженерство, Образование, Психология и Право. Престижният институт Легатум в Лондон поставя Нова Зеландия на първо място по линия на образованието.

Университети
Има 8 държавни университета, които са международно признати заради академичните и изследователските си постижения. Всички новозеландски университети предлагат широк спектър от дисциплини за бакалаври, магистри и докторанти в хуманитарните специалности, науката и търговията, като в същото време всеки университет е специализиран в някаква дисциплина като например медицина, инженерни науки, право, ветеринарство, земеделие и природни науки.
Няколко университета имат повече от един кампус най-често в няколко града, а други предлагат отвъдокеански програми в Европа, САЩ и т.н. Университетите работят в тясно сътрудничество с бизнес общността както в страната, така и в чужбина, за да направят студентите част екипа на водещите изследвания и програми за развитие.

Отличителни особености на образованието в новозеландските университети:
► Всеки университет е обществена институция и поне отчасти е спонсориран от държавата.
► Всеки е независима институция и се управлява от собствен съвет.
► Всички предлагат главните учебни степени, а всеки поотделно е специализиран в определени предмети.
► Преминаването от един университет в друг е относително лесно.
► При всички има семестриални оценки и изпити в края на учебната година.
► Лекциите пред големи групи студенти са комбинирани с дискусии в малки групи, консултации, лабораторни и извънкласни практики.

Технологични и политехнически институти (ТПИ)
В Нова Зеландия има 18 ТПИ, в които учат над 157 000 студента. Тези институти предоставят качествено професионални и приложни квалификации от различни сертификати до следдипломни практики, като работодателите и бизнесмените имат голям принос в оформянето на дисциплините, за да се повиши степента на заетост на завършилите. Курсовете силно наблягат на практическите умения и опит чрез сравнително малки класове и висококачествено оборудване като например лаборатории, кухни, работилници и здравни центрове.

Основни характеристики на ТПИ:
► Малки класове
► Квалифицирани и опитни в сферата лектори
► Фокусът е върху практическото обучение, подготовката на студентите за работа и тяхната годност да я вършат.
► Образователните програми са на много нива – от първи сертификати по даден предмет през аспирантури до магистърски програми.
► Множество стажантски програми, бизнес проекти и сътрудничество с водещи компании.
► Ефективни образователни „пътеки”, които позволяват на студентите спокойно да преминават от по-ниско към по-високо ниво на квалификация.
► Гъвкави образователни услуги, включващи редовно, задочно, дистанционно и онлайн обучение.
► Международно признати квалификационни рамки.

Частни образователни институции
В Нова Зеландия има около 600 частни учебни заведения, които предлагат множество акредитирани курсове и квалификации за студенти. Тук се включват области като дизайн, туризъм и информационни технологии. Над 75 000 студента избират тези частни институции, част от които поддържат връзки с бизнеса с цел предоставяне на специфични стажове и тренинги.

Докторски програми
Нова Зеландия е чудесна възможност за докторантите, тъй като те плащат същите такси като новозеландските студенти, а освен това ученето и работата се извършват в дух на подкрепа и сътрудничество. Има няколко различни стипендии за чуждестранни докторанти като например New Zealand International Doctoral Research Scholarships. За да разберете повече за конкретните стипендии, предлагани от всеки различен университет, посетете техните сайтове в интернет.

„Скоростни” магистърски програми
Университетите в Нова Зеландия предлагат магистърски програми със 180 кредита в различни категории като бизнес, инженерство, информационен мениджмънт, образование. Тези „скоростни” магистратури са идеални за професионалистите, които искат да напреднат в кариерата, без да напускат работното си място за дълго, или за студентите, които търсят сравнително бърза следдипломна квалификация. Качеството им е гарантирано – те са преминали през същия тежък процес на кредитиране като всички други образователни степени в Нова Зеландия. Напълно възможно е да ги завършите за 3 семестъра, а понякога дори за една календарна година.

Пазар на труда и ключови сектори

В Нова Зеландия има много свободни позиции за специалисти в сектори като медицина, инженерство и IT, а също и за хора с множество умения. Някои сектори в Нова Зеландия не могат да открият добри специалисти, затова правителството е изготвило списък с най-търсените специалности. Ако ви предложат работа в Нова Зеландия, която е част от този списък, а вие притежавате нужната квалификация и опит, то получаването на виза и започването на работа са много по-лесни. Причината е, че правителството знае за нуждата на работодателите да наемат чужденци, които притежават липсващите в страната квалификации.
Ако вашата специалност не е в списъка, а наистина искате да живеете в Нова Зеландия, пак е възможно да получите виза. Можете например да кандидатствате за пребиваване като мигрант-специалист; или да кандидатствате за работна виза, ако ви е предложена работа от работодател, който не може да открие местен човек за свободната позиция.
Силно нарастване на броя на свободните места се очаква в регионите Оукланд и Кентърбъри в областите Строителство и Доставки на горива. Висококвалифициран персонал (например мениджъри и професионалисти в различни области) също се търси на много места.
Всеки прави своя избор кога, къде и какво ще учи, но ако искаш непременно да съчетаеш полезното с приятното, Нова Зеландия е за теб! 🙂

Научи още тук:
http://www.newzealandnow.govt.nz

http://www.studyinnewzealand.com

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s