Да бъдеш студент в Англия

Помолих бивш съученик, който понастоящем учи в Англия, в Manchester School of Architecture, да сподели накратко впечатленията си от Острова и висшето образование, което получава там вече втора година. Името му е Виктор Петков, учихме заедно в Строителната гимназия в София (която, между другото, той завърши с отличие). Причината Виктор, а и много други български студенти, да предпочетат образование в чужбина, са възможностите, които дават чуждестранните университети, културното обогатяване и условията за усъвършенстване на чужд език. Както, предполагам, и заради самото предизвикателство.

906126_4030655743651_1204585007_o

 

През септември 2012 година заминах за Манчестър с цел висше образование. Това беше първото ми посещение на Обединеното кралство. Първо впечатление прави организираността, с която хората там подхождат, дори и към най-малкия детайл, с цел улесняване и правене на цялостното преживяване по-приятно и комфортно за току-що пристигналия и неосъзнал се чуждестранен студент. За пример, преди да пристигна на летището, бях попитан чрез е-мейл в колко часа и на кой терминал пристигам, за да може да има човек, който да ме посрещне, отведе до мястото, където съм отседнал и да се увери, че всичко е наред.

Със започването на учебната година това инициално впечатление се затвърди. Многократни турове на всички ключови сдания към унивеситета и града като цяло бяха провеждани ежедневно първите две седмици. Отделно се проведждаше и панаир, отбелязващ многобройните и диверсифицирани общности към студентския съвет; групи, развиващи интереси в различни спортове, групи, базирани на национална основа (но не ограничени до този признак) и много други. Университетът като цяло отпуска значително много пари, в зависимост от броя на членовете на дадена формация. Контрастът между една по-скоро ограничена до собствените си култура и традиции държава като България и друга мултикултурна (незадължително по-житейски богата) държава като Англия е едно от първите неща, които се забелязват. Това определено оказва влияние върху начина на възприемане на новата обстановка. Според мен чрез тези общности, създадени чрез студентска инициатива, подкрепени от университета, спомагат за по-доброто разбиране и обогатяване на човек, помагайки му да се впише по-добре в новата обстановка.

Съпоставяйки методите на образование в България и в Англия, се убедих колко грешна изградена представа съм имал за моята специалност (Архитектура). За пример в един от най-елитните университети в родината за архитектура, водещ мотив са точните науки (механика, математики и пр.), с много малко отдаденост към дизана. За разлика, в моя университет се приоритизира на социологията, после дизайна и точните науки. Философията, която имплицират, е, че архитектурата е наука, която се гради въз основа на времето и условията на дадена обстановка. Главен компонент на тази обстановка са нейните обитатели. В следствие на това главна част от обучението ми включва многобройни интервюта и изследвания заедно с широката общественост. Накратко, по-важно е не да знаеш как да изчислиш една стоманобетонна плоча или да пресметнеш един интеграл, а да знаеш как чрез комбинация от социологически проучвания и дизайн да умееш да отговориш на специфичните нужди на една общност.

Друг фактор, който подтиква голям интерес у мен, е учебният план. Всяка учебна година в моя университет се провеждат проучвания от академичния персонал и представители на камарата на британските архитекти. Като краен резултат всяка нова учебна година има нов, модифициран учебен план с цел намирането на най-оптималната форма на обучение за дадената специалност. За разлика, по моя информация, почерпена от по-възрастната генерация, учебният план в един от българските университети за архитектура (а и не само там, предполагам) не е бил генерално променян от двадесет и повече години. Вероятно ние пак сме успели да се усъвършенстваме векове преди другите народи.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s