Провалът не означава край

Целта на тази статия не е да потриваме доволно ръце, че – видиш ли – и тези толкова велики хора са се проваляли. Целта е колкото се може повече „обикновени“ хора да осъзнаят, че вярата в себе си и инатът да продължиш са вълшебните съставки на всеки успех. 🙂

Бизнесбизнес

Хенри Форд: Форд е известен с марката, произвеждаща американски коли, но успехът не му се е усмихнал моментално. Всъщност първоначалните му бизнес идеи са били пълен провал и Форд е фалирал пет пъти преди да основе успешната Ford Motor Company.

Соичиро Хонда: Собственикът на компанията Хонда, струваща милиарди, е претърпял серия от провали преди да започне бизнеса си. Хонда е бил отхвърлен от Toyota Motor Corporation, след като се явил на интервю за работа като инженер. Така Хонда останал безработен за дълго време. Той започнал да прави сам скутери в дома си и подтикнат от съседите си, стартирал собствен бизнес.

Акио Морита: Може да не си чувал/а за Морита, но със сигурност знаеш компанията му – Sony. Първият продукт на Sony е бил уред за готвене на ориз, който вместо да готви ориза, го изгарял, и така били продадени по-малко от 100 бройки. Тази първоначална спънка не попречила на Морита и колегите му да създатат една компания, струваща милиарди.

Бил Гейтс: За Гейтс нещата не изглеждали розови, след като прекъснал обучението си в Харвард и се провалил с първата си компания Traf-O-Data, която създал заедно с един от основателите на Microsoft – Пол Алън. Първата идея на Гейтс не проработила, но след това той създал империята Microsoft.

Уолт Дисни: Сега марката Дисни трупа милиарди от търговията на различни стоки, филми и увеселителни паркове из целия свят, но за самият Уолт Дисни началото хич не било приятно. Той бил уволнен от редактор на вестник, защото „му липсвало въображение и нямал добри идеи.“ След това стартирал няколко други бизнеса, които бързо се провалили и той фалирал. Но той продължил да се бори и в крайна сметка намерил рецепта за успех, която проработила.

Науканаука

Алберт Айнщайн: Повечето от нас асоциират името Айнщайн с думата гений, но той не бил признат за такъв от самото начало. Айнщайн не можел да говори, докато не навършил 4, и да чете, докато не навършил 7, което накарало учителите и родителите му да го мислят за бавноразвиващ се. По-късно бил изключен от училище и не бил приет в политехническата гимназия. Отнело му доста време да развие таланта си, но повечето хора биха се съгласили, че доста бързо е наваксал.

Чарлз Дарвин: Когато бил малък, Дарвин се отказал да учи медицина и бил критикуван от баща си, че е твърде мързелив и твърде голям мечтател. Самият Дарвин написал „Смятан бях, от родителите си, за съвсем обикновено момче, даже може би за по-малко интелигентно от останалите“. Вероятно доста са прибързали с оценката, защото Дарвин е известен с научните си изследвания.

Исак Нютон: Нютон без съмнение е гений, когато става въпрос за математика, но той също е имал някои недостатъци в началото. Не се справял особено добре в училище и когато му била възложена задача да ръководи семейната ферма, се изложил доста лошо. Толкова лошо, че чичо му поел ръководството на фермата и го изпратил да учи в Кеймбридж, където той създал известните закони във физиката, които използваме и днес.

Сократ: Въпреки че не е оставил никакви писмени доказателства, Сократ е считан за един от най-великите философи на Класическата епоха. Заради новаторските си идеи по онова време той бил наричан „неморален, развалящ младежта човек“ и бил осъден на смърт. Но той не позволил това да го спре и продължил да обучава, докато не го принудили да се отрови сам.

Робърт Стърнбърг: Този известен психолог получил 4-ка в първия си час по Психология и учителят му казал: „Вече има един известен Стърнбърг в психологията и е очевидно, че няма да има друг.“ Стърнбърг, обаче го опровергал, като завършил Станфорд с отличен в областта си и станал президент на Американската Психологическа Асоциация.

Томас Едисон: Когато бил малък, учителите му казвали, че е „твърде тъп, за да научи каквото и да било“. С работата му се случило същото – бил уволнен от първите си две длъжности, защото не бил достатъчно продуктивен. Провалил се 1000 пъти при опитите си да изобрети ел. крушка, но най-накрая успял да открие дизайн, който работи.

Политикаполитика

Уинстън Чърчил: Спечелилият Нобелова награда политик, избиран два пъти за министър-председател на Великобритания невинаги бил успешен. За Чърчил училището не било никак лесно и повтарял 6 клас. След училището последвали доста години, в които се провалял и в политиката. Бил побеждаван на всички избори, но накрая успял да стане министър-председател на 62 годишна възраст.

Ейбрахам Линкълн: Хората го помнят като един от най-великите американци, но животът му не бил никак лесен. Участвал във война като капитан, но се завърнал редник. Опитал се да започне няколко бизнеса, но се провалил във всичките си опити.

Опра Уйнфри: Хората познават Опра като една от най-известните телевизионни личности, а също и като една от най-богатите и успешни жени на света. Опра е преминала през доста тежък път, за да стигне там, където е сега. Преживяла е както тежко детство, така и уволняване от работата си в телевизията, защото била дебела.

Кино

Фред Астер: Световноизвестният певец и танцьор бил на първия си кастинг, когато получил листче, на което пишело: „Не може да играе. Не може да пее. Почти плешив. Може да танцува мъничко.“ Астер станал известен актьор и шоумен, но запазил листчето, за да му напомня откъде е тръгнал.холивуд

Сидни Поатие: На първото си прослушване сценаристът му казал: „Защо не спреш да губиш времето на всички и не отидеш да миеш чинии някъде?“ Решен да му докаже че го бива, Поатие спечелил Оскар и станал един от най-уважаваните актьори.

Жана Моро: Когато още била млада, казали на френската актриса, че не е достатъчно красива, за да участва във филми. Това изобщо не било вярно, защото след това тя участвала в над 100 филма и спечелила много награди.

Чарли Чаплин: Трудно е да си представим смешен филм без участието на Чаплин, но в началото сценаристите отхвърляли идеите му, защото според тях били прекалено безсмислени, за да са интересни.

Мерилин Монро: Агентите в модните агенции казвали на младото момиче, че е по-добре да си търси работа като секретарка. Но въпреки това, тя станала успешна актриса и модел.

Писатели и художници

Винсент Ван Гог: През живота си Ван Гог е продал само една картина и то на приятел за много малко пари. Ван Гог не е имал успех докато е бил жив, но продължил да рисува и успял да нарисува над 800 картини, коитписателио сега се продават за стотици милиони.

Стивън Спилбърг: Името Спилбърг е синоним на голям бюджет и невероятни филми, но това невинаги е било така. Спилбърг се опитал три пъти да влезе в Университета на Южна Калифорния специалност Театър, филми и телевизия, но не го приели. Спилбърг се записал в друго учебно заведение, но скоро се махнал, за да стане режисьор. 35 години след това се завърнал в университета, за да си вземе дипломата.

Стивън Кинг: Първата му книга „Кери“ получил 30 отказа, което го накарало да я хвърли в кофата. Жена му го накарала да я намери и да пробва отново, което било причина за успеха. С над 100 издадени книги Кинг е един от най-продаваните хорър автори.

Луиза Мей Олкът: Повечето хора са запознати с творбата на Олкът, „Малки Жени”, но Олкът се е сблъсквала с най-различни затруднения, докато успее да я издаде. Първоначално работила като прислужница, за да свързва двата края.

Музикамузиканти

Моцарт: Моцарт е започнал да композира на 5-годишна възраст, написвайки повече от 600 творби, които днес се считат за едни от най-добрите правени някога. Но на Моцарт изобщо не му е било лесно, бил е нервен, което е довело до изключването му от оркестъра. Умира в огромна бедност и нищета и дори е нямал средства за собствен гроб.

Елвис Пресли: През 1954 г., Елвис все още бил никой. Джими Дени, мениджър на Гранд Ол Опрай, го уволнява и му казва: „Нищо няма да стане от теб, синко. Най-добре започни отново да караш камион.”

Бийтълс: Когато започвали кариерата си, звукозаписна компания им казала, че няма да успеят. Твърдели: „Не харесваме звученето ви, а и китарата вече е прекалено изтъркан инструмент.” Две неща, с които светът не бил съгласен.

Бетовен: Когато бил малък, Бетовен използвал цигулката най-вече за собствените си композиции и почти не тренирал, за да стане виртуоз. Въпреки любовта му към композирането, учителите му казвали, че не става за нищо и че няма да успее да стане композитор. Бетовен, обаче, продължил да се бори и създал някои от най-хубавите симфонии, пет от които композирал, когато е бил напълно глух.

Спортспорт

Майкъл Джордан: Повечето хора няма да повярват, когато чуят, че най-добрият баскетболист на всички времена е бил изхвърлен от училищния си отбор. Но това не го спряло. Джордан казва: „Изпуснал съм над 9000 стрелби в кариерата си, изгубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми е било възлагано да направя победния изстрел и съм изпускал. Провалял съм се отново и отново в живота си. Това е причината да успея.”

Мария Урилска

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s