Какво не знаем за Хелоуин

Какво не знаем за Хелоуин

Има една нощ в годината, когато светът на живите и светът на мървите престават да съществуват разделени един от друг. Пелената, която ги скрива, се повдига и душите на починалите получават възможността да се завърнат на мястото, което преди са обитавали.

Някои изпадат в ужас, когато този моментът настъпи, а други виждат възможност да облекат костюма, който винаги са искали, да погодят някой и друг номер или просто да се позабавляват, гледайки останалите.

В последно време Хелоуин се празнува и в България. Започнал като празник, с който келтите са отбелязвали края на лятото и началото на зимата, днес последният ден на октомври е предизвикателство за изобретателността. Ето и някои факти за празника, които може би сте пропуснали.

Подигравки с Дявола

В миналото, когато вярващите празнували Хелоуин като нощта на Вси светии, те приемали съществуването на Дявола много буквално. Затова, за да се преборят с него, те атакували това, което довело до изгонването му от Рая – неговата гордост. Така те започнали да се обличат като него, но правели костюмите си с цел да му се присмиват. Колкото по-комични били те, толкова по-голяма била вероятността рогатият да бъде прогонен.

Какво не знаем за Хелоуин 2

Да се страхуваш или не от смъртта?

Някои хора си мислят, че Денят на мъртвите, който отбелязват в Мексико, е просто друга версия на Хелоуин. Със своя фокус върху смъртта и призрачни костюми двата празника наистина много си приличат, но това е само на пръв поглед. Хелоуин стъпва на страха от смъртта и духовете на починалите, докато в Деня на мъртвите смъртта се приема и празнува.

На този ден духовете на починалите се завръщат на земята, като се водят от силния аромат на невен и тамян, оставени за тях от техните семейства, които празнуват завръщането им.

С края на деня близките могат да се отправят към гробищата, за да прекарат остатъка от нощта с любимите си хора, които са загубили, преди те да се върнат към света, към който вече принадлежат.

Салем – мястото, където кошмарите оживяват

Ако искате да усетите истинската атмосфера на празника, най-добре ще бъде да отидете в Салем, Масачузетс. Жителите на града са приели магията за неразделна част от живота си, а на Хелоуин гледат като на чудесна възможност да развихрят въображението си – от костюмите до номерата, с които да се изненадват.

Хубавото на града е, че освен магазинчетата и специалния музей на вещиците може да ви предложи и преживявания, от които да ви настръхнат косите…

Идеално е за убийства

Малко след нощта на Хелоуин пощальон изпълнявал задълженията си и разнасял пощата. Когато минал покрай една къща, забелязал нещо, което много приличало на труп. Като се имало предвид обаче кое време от годината било, човекът решил, че това е просто декорация и си отминал. На следващия ден бил шокиран да научи, че това наистина било труп…

Това обаче не е единственият такъв случай. Преди няколко години в провинциално градче в Америка минувачи забелязали жена, която висяла от дърво. Изумени от реалистичната кукла, те не се обадили в полицията. По-късно съседите били шокирани от факта, че жената, живееща до тях, била посегнала на живота си, а те минавали покрай трупа , без да направят каквото и да било.

Изглежда, ако въобще някога през годината има подходящо време за извършването на престъпление, когато убиецът може и да не се погрижи да се отърве от тялото на жертвата, това е Хелоуин.

Какво не знаем за Хелоуин 3

 Тиквен фенер вместо душа

Според ирландска легенда, когато Дяволът дошъл да вземе душата на крадеца Джак, той успял да сключи сделка с него и да го убеди никога да не посяга на нея. Това добре, но след като Джак живял дълго и в грях, в рая никой не искал да приюти душата му.

Тогава отчаяният мъж стигнал до ада, където старият му познайник бил повече от доволен да спази споразумението и да му откаже да го приюти. Така Джак бил обречен да обикаля безцелно. Успял само да си направи фенер от тиква с помощта на въглена, който Дяволът му хвърлил.

Обитаваните къщи могат и да са опасни

С удоволствие бихте посетили някоя къща, за която се твърди, че е обитавана от духове. Все пак самият празник е такъв, а и вие си знаете, че нищо не може да ви се случи. Само ще ви се вдигне адреналинът. Това обаче не е точно така. Вече има няколко случая за пострадали именно в къщи, които се превръщат в атракции за Хелоуин. Най-застрашени са доброволиците в тях, защото понякога посетителите се ентусиазират прекалено много и нападат персонала.

Не се обръщай! Това ще бъде твоят край!

Късно вечерта е. Навън е тъмно, а на всичко отгоре е паднала и мъгла. Прибирате се от едно прекрасно парти за Хелоуин. Постарали сте се, маскирали сте се добре. Но докато си вървите в нощта, чувате стъпки зад гърба си. Нещо ви кара да се обърнете и да проверите дали някой не върви по петите ви. Ей така, за всеки случай.

Не го правете! Поверието гласи, че в тази нощ от годината самата Смърт се разхожда по земята и взема душата на всеки, който се обърне да я погледне.

Номер или почерпка

Да предложиш бонбон, за да се отървеш от това някой да хвърля яйца по верандата ти или да те запаси с тоалетна хартия за няколко месеца напред, стига да успееш да я навиеш от дърветата пред къщата си, си е добра сделка. Въпреки че сходни традиции е имало още когато келтите са чествали Самайн, днес се смята, че самата фраза trick-or-treat (номер или почерпка) се появява по-късно.

Някои са на мнение, че тя става част от празника в Америка в началото на XX век, когато пристигат ирландските имигранти. За да се отърват от номерата, които бедните деца им правели, възрастните предлагали сладкиши. Затова и в началото Хелоуин бил известен като Нощ на просяците.

Аз съм просто един от вас

Искате да бъдете полицай, но нещо не ви се е получило. Мислите си, че ще изглеждате страхотно като медицинска сестра, но не ви се учи толкова. А може би си мечтаете да се облечете като гигантски хамбургер и да изкушавате минувачите.

Е, дойде и вашият час, защото на Хелоуин няма такова нещо като прекалено тъпа или смела идея за тоалет. Можете да се облечете както искате и хората ще го оправдаят с празника.

И докато все повече находчиви търговци печелят от желанието за по-ефектен костюм, малко ентусиасти всъщност знаят откъде идва идеята за маскирането.

Смята се, че по време на келтския езически ритуал Самайн мъртвите излизали и започвали да бродят по земята, така че келтите се маскирали с идеята да се слеят с тях и да не бъдат разпознати. А ако това не се получело, се надявали поне да успеят да ги уплашат.

Д.Зографова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s