Intunity Coaches

Досега в човешката история само трима души са променили из основи това, в което вярваме. Пръв Николай Коперник доказва, че Земята е центъра на света, че не е плоска и е само една от планетите около Слънцето. Чарлз Дарвин махна божествения ни ореол като написа, че не сме създадени от Бог, а Зигмунд Фройд ни показа, че дори не сме господари на собствения си ум.

А какво ще си помислите, ако ви кажа, че и най-сложните ви дилеми и казуси могат да се решат само с разговори и задаването на точните въпроси? Ако предизвиках интереса ви, продължавайте да четете.

Началото

Програмата е с продължителност от 5 месеца, като има по три присъствени дни на месец. В петък на 17 октомври, Гери и Пламен от Intunity Coaches започнаха първата сесия с парадоксите в нашия живот. Всички сте чували, че ако не може да обясниш нещо на 6-годишно дете или на баба си, значи не го разбираш. В същото време, обаче, ако си наистина добър в някаква област много трудно би го обяснил с едно изречение.

Така е и с коучингът – има много различни метафори за него. Една от най-добрите е, че той е като акушерката – не тя ражда бебето, но нейното спокойствие и подкрепа са изключително важни през целия процес. За мен, коучингът е по-скоро търсене и катализатор за промени.

Забравих да ви кажа за участниците в групата. Всеки от тях е успешен в своята област, преодолял е и върхове и спадове, взел си е поука от тях и е продължил напред. Това, което ни обединява е стремежа ни към развитие и желанието да помагаш на себе си и на другите.

Следващата ни задача беше да изберем символ, която най-добре описва сегашното ни състояние. Аз си избрах пеперудата. За мен, тя символизира промяната, която преживях през последните месеци и стремежа ми да се освободя от стари разбирания и навици, за да може да полетя свободен.

Целите винаги са свързани с намеренията, а те с това, което сме готови да дадем, за да ги постигнем. Всеки от нас трябваше да напише какво иска да си вземе от първия тридневен модул на програмата, както и какво е готов да даде в замяна. Аз поисках отговори – за себе си, за другите, за живота…, а бях готов да дам най-ценния си ресурс – моето време и внимание.

Какво искаш?

На пръв поглед елементарен въпрос и всеки, би трябвало, да има отговор на него, но не е така. Какво искате точно в този момент от живота си? Какво искате да постигнете в следващата година? Какво искате за себе си и за близките си? Отговорите на тези въпроси не са лесни, нали? Трябва да си откраднете малко време от забързаното и стресовото ни ежедневие, за да седнете и да се запитате какво точно искате от живота. Повярвайте ми, с човек, който задава правилните въпроси и ви оставя да си отговаряте е много по-лесно. Точно това е ролята на коуча и затова този метод действа.

Няколко случки от миналата седмица ме накараха да се замисля кои са факторите за успех, независимо какъв. От моя житейски и професионален опит и от срещите ми с доста успешни хора, смятам, че те най-общо са два. Първият са знанията и уменията. Без тях не може. И тук не говоря само за академичните знания (дори напротив), а за всичко онова, което сме се научили по различни начини и уменията, които сме придобили.

Другият фактор е положителната нагласа или настройка (в английския език има една хубава дума, която обединява всичко това – attitude). Ако сте отворени към света, ако чашата ви е празна за нови неща, ако не мрънкате при всяка пречка, ако преодолеете егото си, ако се вслушвате в хората (вместо да им лепите етикети, като подмазвач, стара мома, несериозник, връзкар и други), ако просто си дадете шанс, успехът ви е с една крачка по-близо.

Ако ме питате, кои от тези два фактора е по-важен и какво е съотношението между тях, ще ви кажа, че не знам. Не може само с положителна нагласа, защото тогава ще сте просто мотивиран идиот. Но не може само със знания и умения. Познавам много умни и можещи хора, които не са успешни, дори според собствените си критерии. Това, което им липсва е вярата – в собствените сили, в момента, във възможностите и в успеха, като цяло. Те цял живот чакат някой друг да направи нещо, за да са щастливи – шефа да им вдигне заплатата, да спечелят от тотото, половинката сама да ги намери…

Ако трябва да обобщя всичко това с едно изречение, то би било, че всеки стига точно там, където е избрал да стигне и получава точно това, което е искал. Това е и един от основополагащите принципи на коучинга – личната отговорност.

Пламен от Intunity Coaches даде един пример за това – скейтърите пред НДК. Тези момчета и момичета постигат високи резултати при карането на скейтборд буквално за няколко месеца. Основните фактори за това са, че:

  • Имат желание.
  • Има кой да ги учи и насърчава.
  • Получават обратна връзка.
  • Забавляват се.
  • Не се страхуват.

Колко просто изглежда, нали? Замислете се, ако тези условия съществуват и във вашата област, за колко време ще постигнете високи резултати.

Цялата статия прочети тук: http://smartmoney.bg/pricluchenieto-intunity-coaches-zapochna/

ДВелинова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s