Висшите училища на лидерите в световната политика

 

Коя е специалността, която подготвя най-добре за политическа кариера? Като отговор на този въпрос направихме кратка справка за висшето образование на ръководителите на държавите от Г-8 (Групата на осемте най-развити икономически страни в света):

Барак Обама (САЩ):

Когато говорим за влиятелни политици няма как да не започнем с президента на САЩ, независимо как се казва той. Барак Обама е завършил специалност „Право”, не къде да е, а в една от най-престижните образователни институции в света – Harvard Law School.

Владимир Путин (Русия):

Руският президент е известен с ловджийските си подвизи, снимките в героични пози и тъмното си минало като агент на КГБ. Но за образованието му се знае малко. Той е вторият правист в нашият списък – завършил е Санкт-Петербургския държавен университет.

Дейвид Камерън (Великобритания):

Британският премиер влиза в голямата политика след успешна кариера като PR специалист, но не е завършил това. Камерън всъщност е… философ. Но не просто философ, а философ, завършил университета в Оксфорд.

Ангела Меркел (Германия):

Меркел, освен първата жена, канцлер на Германия е възприемана и за неформален лидер на Европейският съюз. Тя е завършила университета в Лайпциг в бившата Източна Германия със специалност физика.

Матео Ренци (Италия):

Матео Ренци е министър-председател на Италия само от няколко месеца, но има много общо с Владимир Путин и Барак Обама. Досетихте се – той отново е юрист. Трети поред, сред лидерите от Г-8. Завършил е университета във Флоренция в родната си Италия.

Франсоа Оланд (Франция):

Може да се каже, че Франсоа Оланд е, единственият човек получил специализирано образование като за политик. Завършил е Националната школа за администрация в Париж. Това висше училище е създадено, за да подготвя кадри за френската държава… но изглежда не е помогнало на Оланд да се пребори с най-ниския рейтинг на президент във френската история.

Шинцо Абе (Япония):

В списъка на политиците от Г-8 все пак има и един политолог. Това е японският премиер Шинцо Абе, който получава своето образование в университета Сейкей в родината си. Това висше училище не е известно у нас, но е сред най-престижните частни университети в страната на изгряващото слънце.

материал на Йордан Карапенчев

 

Д.Зографова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s