Нови работни места в началото на 2015г.

 

untitled

Българските работодатели очакват темпото на наемане слабо да се увеличи през първото тримесечие на 2015 г., сочат данните от проучване на пазара на работна ръка Manpower-България, част от ManpowerGroup. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г., прогнозите се повишават с 2 процентни пункта. Във всички региони, сектори и вид компании, обхванати от проучването, нетните прогнози за заетостта остават положителни.

Проучването на Manpower за заетостта се базира на отговори от 751 работодатели от български компании. Те са запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или планират да редуцират размера на своята работна сила през следващото тримесечие. Работодатели от пет региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна имат позитивни намерения за наемане на нов персонал. В Смолян например, германската компания „Костал“ обяви, че ще наеме до 300 души. Компанията „Агрион“ отваря 21 офиса в цяла България. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности. Най-оптимистична прогноза споделят работодателите от секторите транспорт, складиране, комуникации, финанси, застраховане, недвижими имоти, бизнес услуги.

Прогнозата е обещаваща, особено за младежите – в публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата „Младежка заетост“ се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e „Старт в кариерата“, за която са кандидатствали около 3000 млади безработни. 🙂

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s